6. Zhangjiajie visum verlenging

Zoals al aangegeven in de vorige post zijn we na het bezoek van het natuurpark naar de stad Zhangjiajie gegaan, voornamelijk om het visum te regelen. Visum aanvragen in China zijn nogal ingewikkeld omdat er per locatie verschillende formulieren nodig zijn, verschillende vereiste documenten en er ook altijd uitzonderingen zijn. Zo hadden wij gelezen dat in Chongqing het een vereiste is om een Chinese bankrekening te hebben om de visumkosten te betalen. Om dit te voorkomen zijn we naar Zhangjiajie gegaan waar dit niet nodig was.

De straat van ons hotel
Het busstation van Zhangjiajie

Via internetfora hebben we bepaald wat de meest voorkomende mee te brengen documenten zijn:

  • Een bewijs van een Chinese bank dat er genoeg geld op je rekening staat (€100 per dag in China)
  • Een gedetailleerd reisplan van elke dag
  • Boekingen van elk hotel / hostel
  • Vanzelfsprekende documenten zoals paspoort etc.

Van deze documenten hadden we alles in orde behalve het bewijs van onze bankrekening. Om deze reden zijn we op de dag van de visumaanvraag op zoek gegaan naar een bank die deze voor ons kon uitprinten.

Gelukkig zaten in de straat vlakbij ons hotel een aantal banken (China heeft veel banken; Bank of China, Agricultural Bank of China, Communications Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China, etc.) maar deze vertelde ons allemaal dat wij naar Bank of China moesten gaan voor dit document. Ook werd ons door alle drie de banken in deze straat verteld dat Bank of China ongeveer 100 meter verderop zat, maar na een paar honderd meter in die richting te hebben gelopen begonnen we te twijfelen of dit klopte.

Een kilometer verder en nog steeds zonder enig idee waar de bank was zijn we een restaurant ingelopen om te kijken of hier iemand Engels sprak. Er was (geen verassing) niemand die engels sprak maar wel was er een vrouw die ons in gebarentaal duidelijk maakte dat ze samen met ons naar Bank of China kon lopen. Dit was achteraf nog in ieder geval 20 minuten lopen dus het zou kunnen dat de meters in China langer zijn :).

Tijdens deze wandeling kwam er een heel enthousiaste (oude) man die goed Engels sprak naast ons lopen die ons allerlei vragen stelde en vervolgens is meegelopen naar de bank om ons daar te helpen. Hij benadrukte maar al te graag (hij hield het niet bij één keer) dat hij maar liefst 80 jaar oud was en gepensioneerd leraar Engels en Russisch.  Bij de bank was hij een tijdje aan het overleggen met het personeel van de bank waarna hij ons vertelde dat het niet mogelijk was om het bewijs af te drukken.

Tijdens de wandeling kwamen we basisscholieren tegen die de volksdans uitoefenden op het plein

Omdat we niet zeker wisten of dit een vereist document was hebben we besloten te proberen de visumaanvraag zonder dit document te doen. Toen de man begreep dat we naar het visumkantoor moesten gaan hield hij, voordat we het doorhadden, al een taxi aan om ons te vergezellen naar het visumkantoor en ook drong hij nog aan om de taxi te betalen. Uiteraard probeerden we om het geld alsnog te geven maar hij wilde het niet aannemen. Later op de terugrit deed hij dit opnieuw en een poging om geld in zijn borstzak te stoppen lukte niet. Dit is wel een beetje herkenbaar: Chinezen willen veel voor je betalen (eten, vervoer, etc.) en ook willen ze vaak geen fooi aannemen; als je het geeft dan steken ze hun hand simpelweg niet op. Dit geldt ook in restaurants en in andere situaties.

Bij het visumkantoor is alles goed gelukt, er werd zelfs Engels gesproken door één van de medewerksters. De 80 jaar oude man bleef aan één stuk door praten met zo’n beetje iedereen in de ruimte waardoor de visumaanvraag een stuk minder gespannen/serieus verliep dan het normaliter wel eens gaat. Na een 5 dagen wachten hebben we ons paspoort weer kunnen ophalen. We hebben 30 dagen verlenging gekregen, tot uiterlijk 18 april.

One thought on “6. Zhangjiajie visum verlenging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *