6. Poep post

Petulu

Het dorpje Petulu ligt vlakbij Ubud en is bekend geworden omdat er elke dag rond 17:00 uur zo’n 100 miljard Kokokan vogels (zilverreigers) landen. Doordat er zoveel vogels zijn ziet alles er zo uit:

vogelpoep

In 1965 kwamen deze zilverreigers hier opdagen en sindsdien zijn ze hier elk jaar. Volgens de flyer die werd gegeven toen we het dorp binnenkwamen was Petulu vóór 1965 een geïsoleerd dorp. Inwoners moesten uitwijken naar andere dorpen om een baan te vinden. Hiervoor is in 1965 een offer-ceremonie gestart welke eindigde op 7 november 1965. Vlak hierna zouden de vogels het dorp zijn binnengekomen. De mensen van Petulu zagen dit als een gift van god en spraken af om in harmonie met deze vogels te leven en ze te verzorgen.

De informatie in de flyer is waarschijnlijk wat mooier gemaakt dan dat het echt is, want op internet is vooral te lezen dat de ceremonie werd gehouden om de negatieve energie weg te ‘wassen’ aangezien in dit dorp massamoorden werden gepleegd.

2016-11-28_18-48-07a

Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

 

Kopi luwak

Na het bezoek van de rijstvelden in Tegalalang kregen we van één van de vele tour guides (die ons een dagtour wilde aansmeren – is hem niet gelukt) te horen dat 200 meter te noorden van waar we toen waren een bekende koffieplantage lag. Hier zijn we even later naar op zoek gegaan. Ongeveer 500 meter verderop kwamen we een afslag tegen waar een bord stond ‘luwak coffee’. Ruim een kilometer verder op dit pad was het wel duidelijk dat die geclaimde 200 meter niet helemaal klopte. Gelukkig stopten er een paar Balinezen om ons te helpen en kregen we een lift van een man die dezelfde kant op moest.

Het ging om een koffieplantage die bekend staat om de ‘kopi luwak’, een soort koffie die vaak de duurste koffie ter wereld wordt genoemd. De reden hiervoor is dat de koffie afkomstig is van de uitwerpselen van de civetkat. Deze dieren eten koffiebessen en de koffiebonen worden vervolgens uit de (daar komt eindelijk de reden waarom dit verhaal in een poep-post staat) uitwerpselen verzameld. Deze civetkatten werden op deze plantage ook gehouden, samen met koffieplanten en verschillende planten die worden gebruikt voor thee. Ook worden de koffiebonen op deze locatie gebrand (roasted).

dsc_1707a

De kosten vielen gelukkig mee, we waren IDR 50.000 kwijt (±€3,60) voor één kopje luwak koffie, maar tot onze verbazing kregen we niet alleen het kopje maar ook samples van het hele assortiment koffie en thee.

dsc_1712-kopie

 

Indonesische toiletten

Over poep gesproken, zoals vaker in het buitenland het geval is is het ook in Indonesie niet de bedoeling om wc-papier door te spoelen. Er wordt zelfs amper wc papier gebruikt. In plaats hiervan hebben veel wc’s een soort van douchekop waarmee de boel schoongemaakt kan worden. Een beetje wennen, maar eigenlijk veel hygiënischer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *