5. Elephant Sanctuary

Afgelopen maandag zijn we naar één van de vele olifanten opvangcentra in Chiang Mai geweest. We hebben een tijdje gezocht naar welke opvang het beste zou zijn en Chiang Mai Elephant Sanctuary leek ons de beste keuze. We werden ’s ochtends rond 8 uur opgehaald in een zogenaamde ‘songthaew’; een pick-up van waar achterop een dak is geplaatst en twee banken in zijn gezet waardoor er ruimte is voor maximaal 10 mensen. De reis naar de opvang zou 2,5 uur duren en omdat we ook bij de opvang zouden lunchen werd er halverwege een stop gemaakt bij de lokale markt.

We gingen dieper de jungle in dan we hadden verwacht: de opvang was in de middle of nowhere en de weg er naar toe was steil met misselijkmakende bochten. Uiteindelijk kwamen we zonder te hoeven overgeven (woehoe!) aan bij de opvang en werden we enthousiast begroet door alle honden.

Nadat iedereen was bijgekomen van de rit en doodgeknuffeld was door alle puppy’s trokken we ons ‘uniform’ aan, zodat de olifanten ons zouden herkennen als verzorgers. Daarna mochten we de drie olifanten (moeder en twee kalveren) voeren met suikerriet. Ondanks dat het Aziatische olifanten waren en ze daardoor een stuk kleiner zijn dan hun Afrikaanse soortgenoot waren ze toch best groot.

Ze waren vooral erg handig met hun slurf, waarmee er eentje vijf staven suikerruit tegelijk vasthield terwijl hij er al vier in zijn mond had zitten. De medicijnen die ze na afloop kregen vonden ze duidelijk minder lekker, al hadden we zo goed mogelijk geprobeerd de medicijnen in een mengsel van bananen, suikerriet en zout te vermengen.

Na de lunch was het tijd voor een modderbad. Door de olifanten in te smeren met modder zouden ze minder last moeten hebben van de muggen en andere insecten en geeft het daarnaast ook gewoon verkoeling. Uiteindelijk zaten we zelf ook helemaal onder de modder, maar dat bespaarde ons ook weer gelijk een bezoek aan een dure spa 🙂 Alle modder konden we er in een rivier dichtbij de opvang weer afspoelen.

De olifanten gingen na de wasbeurt terug naar hun verblijf, maar wij liepen verder naar een waterval. Na een tijdje bij de waterval te hebben gezeten gingen we terug naar de opvang en werden we – na afscheid genomen te hebben van de puppy’s en olifanten - teruggebracht naar ons hotel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *