3. Shenzhen

Shenzhen is één van de grootste steden van China met zo'n 11 miljoen inwoners en ligt in de provincie Guangdong (in de buurt van o.a. Guangzhou). In Shenzhen aangekomen was direct een verschil te merken met Hong Kong, Indonesie en Thailand; Er wordt hier écht amper engels gesproken. Gelukkig kunnen we met gebarentaal overal redelijk ver komen, en is de metro wel in het Engels aangegeven.

Toen we bij de metrohalte van ons geboekte hostel aankwamen moesten wij een tijdje zoeken waarna de eigenaar van het hostel ‘Family hostel’ ons aansprak. Hij vertelde dat het hostel vol zat en dat hij ons wel aan een ander (duurder en afgelegen) hostel kon helpen. Na een aantal minuten discussiëren over waarom het hostel vol zat, ondanks onze boeking via Booking.com, hebben we besloten maar weg te lopen en op zoek te gaan naar een andere plek. Op zich niet zo’n groot probleem, behalve dat we nog geen internet hadden op onze telefoons en dat er een eis is om binnen 24 uur na aankomst jezelf in te checken bij een PSB (Public Security Bureau) in de buurt van waar je verblijft. Normaal wordt het inschrijven gewoon gedaan door het hotel/hostel.

Omdat het einde van de dag aan het naderen was hebben we een kamer genomen in een ‘7 Days Inn’, een hotelketen waar we al bekend mee waren van het vorige bezoek in Guangzhou. De vrouwen achter de balie konden echter weinig engels en we hadden hierdoor geen idee of we wel werden ingeschreven bij het PSB. Na een avond stressen hebben we toen besloten om de volgende dag weer vroeg op zoek te gaan naar een ander –meer internationaal- hostel. Hierdoor zijn we gelukkig nog binnen de 24 uur na aankomst ingeschreven.

KingKey mall
De locatie van ons hostel (13e verdieping)

Nu we een plek hadden om te verblijven kwamen we er aan toe om met de metro Shenzhen te gaan verkennen. We hadden beide nog kleren nodig, aangezien het kouder is in China (10-15 °C) en het bij de volgende bestemmingen landinwaarts waarschijnlijk nog kouder wordt. Shenzhen was hier heel geschikt voor, alleen heeft het even geduurt om er achter te komen dat de meeste winkels in Shenzhen onder de grond zitten, langs het metro stelsel.

Een van de dagen hebben we opgetrokken met een vriend die ik ken van de school in Guangzhou, die in Shenzhen woont. Hij heeft ons eerst geholpen met treinkaartjes aanschaffen, en vervolgens zijn we naar OCT loft gegaan; een oude fabrieksterrein die is veranderd naar artistieke buurt met winkels, galerijen en cafe’s.

Na OCT loft zijn we met de metro naar een winkelstraat met Nederlands thema genaamd ‘tulips street’ gegaan. Shenzhen heeft dus niet alleen een eiffeltoren (link) maar ook nederlandse cultuur! Met niet te hoge verwachtingen zijn we hier naartoe gegaan en dat was maar goed ook :). In de winkelstraat zijn alle gebouwen voorzien van een houten voorgevel en ook staat er een windmolen!

Om de dag af te sluiten zijn we met zijn vijven 'écht' chinees uit eten geweest in een dimsum keten uit Guangzhou. Na een nummertje trekken en een kwartier wachten tot er ruimte was (heel gebruikelijk in China) konden we aan tafel. Het restaurant lijkt redelijk op Nederlandse chinees-restaurants, op het formaat na. De gerechten die te bestellen zijn zijn echter niet wat je bij een Nederlandse chinees krijgt; naast dumplings, paksoi en bapao hebben we ook varkensdarmen en varkensbloed op.

'Guangzhou Dian Dou De'
Bloed-blokjes

Helaas hebben we hierna weer weinig kunnen doen, omdat ik ziek ben geworden waarschijnlijk door hetzelfde virus als Renate de week hiervoor. Na uitzieken en uitrusten zijn we vandaag doorgereisd naar Guilin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *