13. Yogyakarta, Borobudur & Prambanan

Van Surubaya zijn we op 24 December met de trein naar Yogyakarta gereisd. Dit was een treinreis van 5 uur en opmerkelijk was dat het openbaar vervoer erg druk was rond kerst.

Aangekomen in Yogyakarta waren we verbaasd over de stad. We hadden een miljoenenstad verwacht zoals Surabaya of zelfs een beetje als Jakarta, maar dit was niet het geval. Ondanks dat Yogyakarta ±3 miljoen inwoners heeft, heeft de stad ‘maar’ ±400.000 inwoners.

Yogyakarta ligt vlakbij de wereldwonderen van Indonesië; Borobudur en Prambanan. Beide zijn in de 9e eeuw gebouwd en zijn tegenwoordig UNESCO world heritage sites. Borobudur is een boeddhistische tempel waartegen Prambanan hindoeïstisch is.

In Prambanan werden we geholpen door studenten die ons gratis een tour konden geven onder de voorwaarde dat ze de gesprekken opnamen voor een school opdracht. De studenten vertelden onder andere dat de tempel zwaar beschadigd is door aardbevingen en ook veel van de originele stenen zijn verdwenen om te gebruiken in gebouwen in de omgeving. De ontbrekende stenen worden momenteel vervangen om de tempel weer te herstellen naar de originele staat.

Oud en nieuw hebben we in de enige kroegenstraat van Yogyakarta doorgebracht. Bars zijn hier niet gebruikelijk aangezien moslims geen alcohol drinken en een groot deel (±90%) van de bevolking moslim is. Indonesiërs hier staken na 24:00 uur voor een korte tijd vuurwerk af en gingen voor 10 minuten uit hun dak om vervolgens weer -stil- in het café te zitten. De rest van oud en nieuw hebben we met een man uit Singapore gevierd die ook met ons naar Borobudur is geweest.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *